... ...
Vorig bericht

Home

Volgend bericht


Tweede Kamer: snel thuis

Wijdemeren, 31 januari 2001. De Gooi- en Eemlander van vanavond opent het regiokatern met een groot stuk van Nico Postma over de behandeling van de herindeling in de Tweede Kamer. In het stuk meldt burgemeester Jan Goudberg van Nederhorst den Berg dat hij samen met wethouder Nagel en gemeentesecretaris Jansen in één auto zal afreizen naar Den Haag op 15 februari.

Burgemeester Wim Kozijn van 's-Graveland kan die dag niet, maar stuurt wethouder Wim Neef naar het parlement. Loosdrecht wil met het voltallige college afreizen naar het Binnenhof, maar heeft daarmee een klein probleempje. Er zijn drie stoelen gereserveerd voor vier personen, inclusief gemeentesecretaris van Bruggen.

Goudberg denkt dat de toeschouwers bij de debat over het wetsontwerp tot herindeling snel weer buiten zullen staan. Hij verwacht enige obligate vragen van kamerleden omdat er nu eenmaal iets gevraagd moet worden, maar denkt dat het wetsontwerp een hamerstuk zal zijn.

Dan staat er in het stuk een foutje. Er staat: "Als de Tweede Kamer akkoord gaat met het wetsvoorstel, is de samenvoeging een feit."

Een wetsontwerp moet altijd eerst door de Tweede Kamer goedgekeurd worden en daarna door de Eerste Kamer, waarna het gepubliceerd wordt in de Staatscourant. Pas dan is de wet een wet geworden en de herindeling een feit. Juist bij herindelingen lag de Eerste Kamer in het verleden nogal eens dwars en stemde men tegen een wetsontwerp tot herindeling dat eerder in de Tweede Kamer was aangenomen. Het blijft dus nog even afwachten wat de Eerste Kamer doet.

De naam Wijdemeren wordt weliswaar door de Tweede Kamer bekrachtigd, maar blijft een werknaam tot de nieuwe gemeenteraad in januari 2002 in haar eerste zitting de nieuwe naam bij raadsbesluit vast stelt. Het staat die nieuwe raad echter ook vrij om een andere naam dan Wijdemeren te kiezen. Mocht er bijvoorbeeld een meerderheid van Loosdrechters in de nieuwe raad komen, dan kunnen zij de nieuwe gemeente Loosdrecht noemen als zij dat willen.


Vorig bericht

Home

Volgend bericht

...