Vorig bericht

Home

Volgend bericht


Inspreken in de raad

Wijdemeren, 29 december 2001. De Gooi van gisteren schrijft dat de raad van Wijdemeren gaat proberen de burger meer bij de politiek te betrekken. Volgende week woensdag vanaf vier uur, tijdens de eerste gemeenteraadsvergadering van Wijdemeren in Loosdrecht, zal een besluit worden genomen dat burgers en raadsleden voorafgaand aan de formele raadsvergadering gedurende een half uur kunnen inspreken.

Dat is nieuw. Tot nu toe mochten burgers zaken naar voren brengen bij commissievergaderingen, maar bij de raadsvergadering moest de publieke tribune de hele avond de mond houden. En dat kostte vaak moeite als men het niet eens was met datgene dat door de raadsleden betoogd werd. Tijdens de vergadering blijft dat zo. Wel kunnen burgers nu, voorafgaand aan de vergadering, vijf minuten spreektijd krijgen. Dat mag over ieder onderwerp gaan. Melden zich meer dan zes sprekers aan, dan wordt het halve uur eerlijk onder hen verdeeld en wordt de spreektijd korter.

Ook raadsleden mogen gebruik maken van deze spreektijd. Zij mogen dan echter alleen onderwerpen aan de orde stellen die niet op de agenda van de direct daarop volgende vergadering staan.

Het inspreken bij commissievergaderingen blijft ongewijzigd bestaan.

Er komen drie commissies, zo hebben de fractievoorzitters besloten.

Vooruitlopend op de invoering van het duale stelsel op 7 maart, waarbij de wethouders geen lid meer zijn van de raad, is besloten dat de commissies zelf een voorzitter zullen benoemen. Dat zal dus niet langer een lid van het college van B&W zijn.


Het Wijdemeerse weer: Windstil, grijs maar droog, 2 graden

Vorig bericht

Home

Volgend bericht

...