Vorig bericht

Home

Volgend bericht


FNV rapport Minimabeleid

Wijdemeren, 11 april 2001. Enkele dagen geleden stond in de Gooi- en Eemlander een stuk over een onderzoek dat de FNV heeft uitgevoerd naar het minimabeleid van gemeenten in onze regio. Een algemene klacht van de FNV was dat gemeenten er de voorkeur aan geven om geld, bestemd voor minima, te gebruiken voor andere doelen.

In de score van de gemeenten die volgens de FNV het minst sociale beleid voeren stond Wijdemeren op nummer één. (Het gaat hier over de gemeenschappelijke Sociale Dienst van de drie huidige gemeenten, kortheidshalve hebben we het verder over Wijdemeren.)
(We stonden ook in de top drie van de hoogste woonlasten.)

De score van de FNV:

Nr. Gemeente Punten
1 Wijdemeren 5
2 Maartensdijk 6
3 Baarn, Hilversum 8
4 Blaricum, Bussum, Soest 9
5 Bunschoten 10
6 Laren, Muiden 11
7 Eemnes 12
8 Almere 14

Hoe minder punten, hoe minder sociaal.

De FNV onderzocht circa 200 gemeenten en keek onder andere of het bedrag dat begroot was voor bijzondere bijstand (een extraatje als dat nodig is voor een wasmachine, meubelstuk, etc.) wel op ging. Dat bleek niet het geval. Er bleef geld over. De vakcentrale vindt dat bijzondere bijstand niet per geval uitgekeerd moet worden, maar als uitkeringsaanvulling voor iedereen.

Vandaag reageert het hoofd Sociale Zaken van Wijdemeren, Marleen Remmers. Zij is het oneens met de opzet en de uitkomst van het FNV onderzoek. Het minimabeleid in Wijdemeren is prima, maar door de vragen van de FNV komt dat niet naar voren. Zij heeft de FNV nog gebeld om de kwestie aan te kaarten. Zonder resultaat.

De hoogte van het budget voor minimabeleid noemt zij een "fictief" bedrag. De omvang van dat bedrag zegt volgens haar niets over de manier waarop je het besteed, of je het al dan niet opmaakt en de realiteitszin van de uitgaven. Op onderdelen is de regeling in Wijdemeren ruimer dan waar de FNV naar vroeg, maar dat kwam niet uit de verf. Over het idee van de FNV dat de bijzondere bijstand uitgesmeerd moet worden over alle uitkeringsgerechtigden is zij kort. De bijzondere bijstand is voor die mensen die even wat extra geld nodig hebben. Even wat meer dan de anderen. Als je gaat uitsmeren verwijnt die mogelijkheid. Zij denkt dat de FNV eigenlijk vindt dat de uitkeringen te laag zijn en de hoogte op deze manier naar boven wil aanpassen.

Marleen Remmers vindt het onderzoek een gemiste kans. "Wij laten geen middel onbeproefd om ons minimabeleid onder de aandacht van de mensen te brengen. Het is heel jammer dat onze burgers hierdoor op het verkeerde been worden gezet."


Vorig bericht

Home

Volgend bericht

...