nieuwskop1.gif (9069 bytes)

 
Mei 1999

Klapperende Kattenbrug

Kattenbrug.gif (3775 bytes)

De omwonenden van de Kattenbrug hebben veel last van auto's die over de Kattenbrug in de Kortenhoefsedijk rijden meldt de Gooi een Eemlander van 21 mei. Als er een auto overheen rijdt geef de brug oorverdovende knallen omdat hij niet goed vastgezet is. "Dit is niet te pruimen" :zegt de doorgaans uiterst beschaafde Carla Folkers (kandidaat VVD Statenlid) die op een flinke afstand van de brug woont. Jos en Marinus Aalberts, die pal naast de brug wonen hebben al van alles zelf geprobeerd. Zij draaine de brug vast of slaan wiggen tussen de brug en het wegdek. "Maar die wiggen zijn er na twee dagen al weer uit. Het is me al tig keer beloofd dat ze wat aan die brug zouden gaan doen." :aldus Jos. Wethouder Wim Neef zal gaan zorgen voor een definitieve oplossing nadat de raad er een krediet voor heeft gevoteerd.


Luijer op de Dijk

luyer.jpg (10818 bytes)

Fotograaf Ton Kastermans schoot bovenstaande foto van Piet Luijer op de Dijk. Hij had bij Wout Spaan een kistje roze geraniums gehaald om zijn tuin op te fleuren.


Wiegel torpedeert Paars ll

wiegelanim.gif (20036 bytes)

Hans Wiegel, de keizer van Nederland.

Met dank aan Frits Muller uit de NRC van zaterdag 22 mei.

Tot onze verbijstering heeft senator Hans Wiegel van de VVD op 19 mei 1999 tegen de invoering van het correctief referendum gestemd. Daarmee hield hij zich niet aan de in het regeeraccoord gemaakte afspraken en kon D66 niet anders doen dan uit het kabinet te stappen. Formeel is hij niet gebonden aan het regeeraccoord. Niemand trouwens, ook de Tweede kamerleden niet. Maar toch. Een regeeraccoord is een stel afspraken dat de coalitiepartijen maakt om de komende vier jaar samen te kunnen regeren. Als je je niet aan die afspraken conformeert, zoals Wiegel nu deed, dan ontsla je de coalitiepartner van de afspraak om mee te doen in het kabinet. En dat deed Wiegel. Bij zijn volle bewustzijn.


Krakeelakker en parkeren.

krakeelp.gif (8549 bytes)

In de Gooi en Eemlander van 18 mei was te lezen dat het College van B&W de jarenlang slepende kwestie van het parkeren aan het Dode Eind en het conflict tussen de bewoners en jachthaven de Krakeelakker van raadslid Henk de Kloet (Dorpsbelangen) beslecht heeft. De Krakeelakker wordt verplicht om 35 parkeerplaatsen op eigen terrein aan te leggen om te voldoen aan de eisen gesteld in de milieuvergunning. De gemeente heeft aangegeven geen bezwaar bij de provincie te zullen aantekenen als de Kloet bij de provincie een ligvergunning aanvraagt voor maximaal vier woonschepen.

Hiermee is een eind gemaakt aan een kwestie die al vele jaren de gemoederen danig beroerde en waarop diverse wethouders en de burgemeester hun tanden hebben stukgebeten.


Afscheid Jan Metz

janmetz.gif (22591 bytes)


Veemarkt, een impressie

Op 15 mei werd de jaarlijkse veemarkt weer georganiseerd. Het was prachtig weer. Er stonden veel kraampjes op de braderie, maar ook het vee was goed vertegenwoordigd.

wpe20.jpg (11010 bytes) wpe21.jpg (8931 bytes)
wpe23.jpg (10426 bytes) wpe24.jpg (7711 bytes)
wpe25.jpg (10583 bytes) wpe26.jpg (9232 bytes)

Dobber, zorgenkind

wpe21.jpg (5824 bytes)

In de Gooi en Eemlander van 11 mei stond bovenstaande kop naar aanleiding van het plan van Co de Kloet, de wethouder van Dorpsbelangen, om de Dobber gratis toegankelijk te maken voor de 's-Gravelandse verenigingen. De muziekverenigingen (Amicitia en B-Mol) kunnen er niet in, onder andere omdat ze er geen bergruimte voor hun instrumenten hebben. De postduivenvereniging zou eventueel wel willen, maar vraagt zich af of het voorstel voor gratis gebruik over vijf jaar nog overeind staat. Zou dat niet het geval zijn, dan heeft de vereniging zijn schepen achter zich verbrand door het huidige onderkomen op te geven. Volgens het artikel reageert alleen het Ankeveense dameskoor Internos ronduit positief, zei het dat deze verenging het wel bezwaarlijk vindt dat de leden van Ankeveen naar Kortenhoef zouden moeten komen. "Het zou zeker leden kosten" :aldus de vereniging.

Het ziet er somber uit voor de Dobber.


Dauwtrappen afgelopen

 wpe20.jpg (2957 bytes)

In de Gooi en Eemlander van 11 mei stond bovenstaande kop. Na dertig jaar zal er in Kortenhoef op Hemelvaartsdag niet meer gedauwtrapt worden. Omdat het Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vechtstreek het waterpeil in de polder verhoogde om een buffervoorraad te creŽeren zouden de wandelaars tot de knieŽen in het water lopen. In het verleden kwamen er ieder jaar zo'n duizend mensen dauwtrappen.

Een mooie traditie ter ziele. Jammer.


Hoezo besloten, de Kwakel.

kwakel.jpg (8769 bytes)

Vorige week maandag is door voormalig CDA wethouder Jaap Beemsterboer en aannemer Bert Klein een plan gepresenteerd om alle sportvelden van Ankeveen en 's-Graveland te concentreren aan de Ankeveense kant van de Kwakel en in Ankeveen op de sportvelden woningbouw te plegen. Wij wisten niet beter of het gepresenteerde was besloten en zou niet naar buiten komen. Wie schetst dan ook onze verbazing toen de Gooi en Eemlander op 6 mei met een grote kop (zie hierboven) het hele plan presenteerde en Wethouder Co de Kloet de inhoud van het gesprek bevestigde. Waarschijnlijk kon hij niet anders...

Zo zie je maar weer, in een dorp blijft niets geheim.


Co de Kloet, voor de muziek uit?

wpe23.jpg (9287 bytes)

In de Gooi en Eemlander van 5 mei stond bovenstaande kop. Om de problemen met dorpshuis de Dobber op te lossen stelt wethouder Co de Kloet voor om de Dobber bij wijze van proef  50.000 gulden te geven en de verenigingen gedurende een jaar gratis gebruik te laten maken van de Dobber. Hij stelt dat het vervallen van subsidies voor zaalhuur aan verenigingen een gedeelte van deze kosten kan compenseren.

Wij zetten er vraagtekens bij om zonder enige garantie inzake verbetering 50.000 gulden aan de Dobber te geven. Voor de muziek uit lijkt ons. Wij zien graag de financiŽle onderbouwing.

Verder wil hij dat Henk de Kloet (Dorpsbelangen) en Jan van den Broeck (CDA) aan het bestuur van de Dobber worden toegevoegd.

En daar slaat hij de plank volkomen mis. D66 is er altijd tegen geweest om raadsleden op te zadelen met een dubbele pet. Moeten zij in dat bestuur (namens dat bestuur) knokken om iets van de gemeente gedaan te krijgen aan de ene kant en vervolgens als raadslid daartegen zijn omdat het in strijd is met het algemeen belang, omdat het in strijd is met het algemeen belang, bestuurlijk inzicht of iets dergelijks? Terug naar de warboel van weleer? Verstrengeling en onduidelijke belangen? Een slecht plan!

Een raadslid kan hooguit als waarnemer optreden, al is dat al op het randje omdat er ongetwijfeld identificatie met het bestuur optreedt.


Vier mei, dodenherdenking

Op vier mei vond de jaarlijkse dodenherdenking bij het gemeentehuis plaats. Deze had dit jaar nog een andere betekenis voor de aanwezigen. De dagelijkse beelden uit Kosovo van vluchtelingen die hun verhaal vertellen hoe hun familieleden vermoord, en verkracht worden en hoe families elkaar tijdens de vlucht kwijt raken geven de herdenking een andere tint. "Nooit meer oorlog" :was de uitspraak bij de herdenkingen van de afgelopen 54 jaar. En zie, wat er nu gebeurt. In Europa. Nederland is in oorlog met ServiŽ. Moorden en verkrachten omdat de etnische achtergrond niet de juiste zou zijn vindt weer plaats op ongekende schaal.

wpe21.jpg (22978 bytes)

wpe22.jpg (3141 bytes)

Vijf mei werd vandaag in het hele land ingetogener gevierd dan andere jaren, want uitbundig feestvieren terwijl Kosovo ontvolkt wordt, werd terecht ongepast gevonden.


Veemarkt groter

wpe20.jpg (4160 bytes)

Volgende week wordt de Veemarkt weer gehouden op het Noordereinde. Op 13, 14 en vooral zaterdag 15 mei zal het festijn plaatsvinden.Donderdag treden de Gooische Operette en het popkoor Dijksound op.

Op vrijdagavond is de Veronica drive in show. Op zaterdag van half elf tot elf zingt het Amsterdams Havenkoor en van half vijf tot half zeven zal de Ankeveense band Let but Sit optreden. 's Avonds treedt er een Jordaans duo op en aansluitend treedt de Gelderse band Tilt op. En dan zal ook Arie Ribbens tenslotte een optreden verzorgen.

De Veemarkt wordt dit jaar uitgebreid met een extra tent van tien bij twintig meter die zal worden ingericht als bruin cafť.

De braderie op zaterdag zal tweehonderd kramen tellen. En dan zijn er natuurlijk de dieren. Paarden, koeien, geiten, schapen, konijnen, cavia's, etc., etc.

 

nieuwshome.gif (2185 bytes)